Jak działa dieta warzywno-owocowa? Założenia, efekty
Dieta warzywno-owocowa to restrykcyjny sposób odżywiania, który ma na celu oczyszczenie organizmu, poprawę zdrowia oraz zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest to forma postu, który opiera się na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców o niskiej zawartości skrobi i cukrów przez określony czas, zwykle od kilku dni do kilku tygodni.
Założenia diety warzywno-owocowej
Dieta jest niskokaloryczna (400-800 kcal dziennie). Organizm nie otrzymuje energii z tradycyjnych źródeł, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze, co prowadzi do uruchomienia procesów autolizy, czyli samoodżywiania się organizmu przez spalanie zmagazynowanych zapasów, np. tłuszczu. Spożywa się głównie surowe, gotowane, duszone lub pieczone warzywa i owoce. W diecie ogranicza się białka, tłuszcze i cukry, co zmusza organizm do eliminowania toksyn, przez co pierwsze dni mogą być trudne (zmęczenie, bóle głowy, drażliwość). Dieta jest przeznaczona do stosowania przez krótki czas – maksymalnie od 2 do 6 tygodni. Potem następuje powrót do normalnego żywienia z zachowaniem zasad zdrowej diety.
Efekty diety warzywno-owocowej
Dieta warzywno-owocowa może przynieść korzyści zdrowotne, zwłaszcza jako krótkotrwały post oczyszczający. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy, poprawić samopoczucie i funkcjonowanie organizmu poprzez oczyszczenie go ze zbędnych toksyn.
W sercu Kaszub
Przystanek Kozia Góra, położony w sercu malowniczych Kaszub, oferuje swoim gościom możliwość przejścia na dietę warzywno-owocową, co czyni to miejsce idealnym dla osób poszukujących nie tylko wypoczynku, ale także skorzystania z tej regeneracyjnej diety. Dzięki swojemu spokojnemu otoczeniu, bliskości natury i przyjaznej atmosferze, Przystanek Kozia Góra stwarza idealne warunki do prowadzenia takiej kuracji.